Scroll to top

IVANA OŽETSKI

Infrared slikarstvo

U području slikarstva radi se o metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti – jedne vidljive prostim okom na dnevnom svjetlu, a druge vidljive na infracrvenoj valnoj duljini tek pomoću infracrvene kamere.

Infrared, ili hrv. infracrveno slikarstvo, spoj je umjetnosti i tehnologije, tj. inovacije na području eksploatacije infracrvenog spektra koje je autor hrvatski tim na čelu sa svjetski poznatim znanstvenikom i autorom brojnih inovativnih rješenja u zaštiti novca i dokumenata, Vilkom
Žiljakom.

To je inovativna metoda slikanja pomoću infracrvenog svjetla, kojom stvaramo jedinstvenu sliku dvostruke pojavnosti – jednu vidljive prostim okom, a drugu tek infracrvenom kamerom.

Taj novi način slikanja pokrenuo je i istraživanje boja i pigmenata koja se koriste u umjetničkom slikarstvu, a razlikuju se po svojstvu apsorpcije infracrvenog svjetla. Prva, vidljiva slika prikriva, za naše oči nevidljivu, skrivenu sliku, koju možemo vidjeti tek pomoću dvostruke infracrvene kamere. (Sanda Stanaćev Bajzek)

Dvoje i dva

video

Maska

video

L'ombra della carne

video

Grupa INFRA - Izložba Umjetnost demaskiranja

video

PROSTIM OKOM ← |→  IC KAMEROM