Scroll to top

IVANA OŽETSKI

Interijeri

Sjena i njezina boja

Ako je tama odsustvo svjetlosti, sjena, ta nestašna pratiteljica svjetlosnih promjena u trodimenzionalnom prostoru, svojom pojavnošću od davnina potiče na razmišljanje o bogatom međuprostoru između svjetlosti i tame, stvarnog i zamišljenog, materijalnog i duhovnog, svjetovnog i sakralnog.

Iako sjena poštuje jednostavne zakone optike, postoji nešto nedostižno u njenoj pojavnosti. Pojavljuje se i nestaje, ona je bjegunac i promjena – što zna svaki slikar koji ju je pokušao uhvatiti na svom platnu. Bačena sjena kroz povijest je doživljavana na mnogo načina, kao mnemonička uspomena, kao iluzija i varka. S obzirom da je ne možemo dotaknuti ni uhvatiti postaje idealna personifikacija prolaznosti i životnih ciklusa, i metafora za opisivanje svega nerealnog. Istovremeno, upravo je postojanje sjene predmeta svjedočanstvo da je objekt solidan i realan.

Sjene interijera

Kada promatramo prostor oko sebe koncentriramo se na tijela u tom prostoru, ona su u središtu naše pažnje, a vrlo rijetko ili gotovo nikad njihove sjene. Sjena se nalazi u području našeg perifernog opažaja, ona nije u prvom planu, no ona je ta koja je zaslužna za ugođaj i doživljaj promatranog.

Kroz svoje radove želim pojavu koja je često u podređenom i perifernom položaju staviti u žarište likovnog promatranja.Taj opažaj na rubu naše vidne percepcije – periferni opažaj, podsvjestan je i upotpunjujući više nego fokusirani opažaj. Namjernim susprezanjem od oštrog fokusiranog pogleda, sjene koje su mnogima bliske i dovoljno svakodnevne pružile su mi zadovoljstvo prikazivanja intimističnog ugođaja u svakodnevnim stvarima…