Scroll to top

IVANA OŽETSKI

Oblik – sfera

Oblik – sfera 2017./20.

Iskustvo rada sa generatorom frekvencija i pijeskom na metalnoj ploči (u sklopu projekta Tesla–Mind From The Future) potaknulo me je na istraživanje sakrivenog svijeta oblika koji simultano postoji, a da ga nismo svjesni sve dok ga uz pomoć tehničkog pomagala ne prevedemo u drugi, nama vidljiviji medij. U radovima koji nastaju razotkriva se, svijetu prirode inherentni, red i organiziranost na koje nailazimo svaki puta kada zavirimo u dubine geometrije prirode, često nazvane i svetom geometrijom.

Oblici – sfere

Fragilne prostorne konstrukcije, izvedene u prirodnom materijalu (liko) i obojane prirodnim bojama (kurkumom, ciklom..) ponavljaju strukture koje postoje u prirodi i pripadaju svijetu virusa. Saznanje da svojim objektima ponavljam strukturu sličnu strukturi virusa Hepatitisa B, Mozaičnog virusa, i drugih, samo je dodatno potvrdilo istraživanja i predosjećaj o tome kako su svi oblici već unaprijed upisani u nama i samo je pitanje vremena i načina na koji ćemo ih otpustiti i osloboditi, transponirati u drugi medij.

Drugačije ne može ni biti, jer ako smo sastavni dio postojećeg svijeta, rezoniramo u odnosu na taj svijet, pri čemu na površinu izvlačimo postojeće strukture i procese.

Priča o oblicima i strukturama, od ideje o tehnološkom oponašanju životnih oblika koju je razvijao američki arhitekt i izumitelj Buckminster Fuller (Dymaxion), pa sve do teorije da je oblik ekonomizacija prostora i otpora, temelji se na nizanju jednostavnih geometrijskih oblika -geometrijskih primitiva (tetraedar, oktaedar, sfera) čijim ponavljanjem i gustim nizanjem priroda spontano gradi stabilne i čvrste strukture.