Scroll to top

IVANA OŽETSKI

Frekvencije u travi

Postupak i umjetnički pristup razvila sam iz rada u kojem sam koristila generator frekvencija.
U ovom radu generiram sjeme trave na pločama kružne ili kvadratne forme.
Pritom, višom frekvencijom i odabirom oblika podloge dobivam složene forme i koncentrične krugove sjemena, kojeg prekrivam zemljom i uzgajam pod umjetnim svjetlom za uzgoj biljaka.
Korištenjem umjetne rasvjete uspostavljam kontrolu nad procesom, i trava niče za 7-8 dana.
„Trava koja raste u oblicima zadanih frekvencija neodoljivo podsjeća na prirodni fenomen krugova u žitu i u sebi posjeduje određenu svetost stvaralačkog čina kojeg poznajemo u Zen vrtovima i simetriji identiteta u Budizmu.

Primarna razina stvaranja u umjetničkom činu u svojoj jednostavnosti naglašava svu složenost misterija života kao prostora kreativnosti.
Preispitivanje mistične uloge umjetnika kao demijurga (stvaratelja) ili medija (prenositelja poruka) odavno zapisanih u odnosima primijenjene matematike i Svete geometrije, frekvencijama kojih smo dio i koje su dio nas samih u osnovi je projekta.
Jesmo li sazdani od elektromagnetskih valova, radio valova, valova zvuka ili svijetlosti, važno je u kontekstu pitanja zašto postojimo.
Pitanje prapočetka u kontekstu umjetničkog čina nameće pitanje umjetničke Ideje i njezine projekcije te pitanje postojanja umjetničkog djela prije umjetničke namjere.“ (Draženka Jalšić –Ernečić, viši kustos)