Scroll to top

IVANA OŽETSKI

Zastava

Grafički otisak ambijentalne organske instalacije – istovremeno je i naziv i opis koji definira rad pod nazivom Zastava.

Avantura sa Zastavom započinje u jesen 2016. u Jakovlju, prilikom okupljanja umjetnika oko privremenih umjetničkih intervencija u vrtu dvorca Adela Sixta, koje je pod nazivom Vrt kao prostor kreativnosti organizirao kolega Alen Novoselec. U tom trenutku nisam ni slutila kuda će se sve inspiracija prirodom i prirodnim materijalima razgranati i da će me toliko zaokupiti.

Lišće u svim raspoloživim jesenjim bojama počela sam sakupljat u parku skulptura koji okružuje dvorac. Na drveću i grmlju istovremeno se nalazilo već crveno, smeđe, zlatno žuto i još uvijek zeleno lišće. Sortirajući ga te zime po bojama odlučila sam svo sakupljeno lišće spajati u neprekinutu plohu. Nadošla je tako četiri metra duga i 70 centimetara široka Zastava…

Tu sam plohu sljedeće proljeće kao eksperiment objesila u Jakovlju između dvije breze i fotografirala je.
U ljeto 2017.sudjelovala sam na Međunarodnom likovnom projektu u Vugrovcu, gdje sam je pod nazivom Zastava izložila. Na podiju od trave, obješena između stupova, zastava u bojama jeseni lelujala je nekoliko dana sve dok sunce nije spržilo osjetljive prirodne boje lišća u jedinstvenu smeđu, a vjetar prorijedio krhku i lomljivu suhu srtukturu.

Skinutu oronulu zastavu u svojoj sam radionici povela na još jedno, posljednje putovanje… Narezala sam je na 13 ploha dovoljno uskih da stanu u malu grafičku prešu i otisnula je. Svaki od 13 otisaka tematizira po jednu biljnu vrstu koja raste u parku koji okružuje dvorac. Grafički otisak ambijentalne organske instalacije – zadnja je vožnja moje Zastave, ili možda nije…

(prvobitna Zastava zabilježena je u foto i video dokumentaciji)